Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Antidiefstal bouten vervangen

Vraag gesteld door E.S. Vonk op 27 november 2019

Ik heb een vastgelopen rem gehad en mijn auto is naar een garage in Luxemburg gebracht door bemiddeling van de ANWB. Voordat de auto werd weggesleept, heeft de sleepdienst eerst mijn reservewiel gemonteerd omdat de band door de hitte was gesprongen. De sleepdienst heeft daarvoor met behulp van de speciale adapter de antidiefstal bout kunnen verwijderen en de adapter weer op de juiste plaats in het vak van het reservewiel teruggezet. Ik heb daar op toegezien, vandaar dat ik het zeker weet.

Het is een Citroën C5 met standaard fabriekswielen. De garage (een grote officiele Citroën dealer) rekent nu ongeveer 300 euro extra omdat ze de antidiefstal bouten moesten verwijderen. Die antidiefstal bouten zitten er niet meer in, er zijn op alle wielen gewone bouten geplaatst en de adapter is verdwenen. Vraag, hoe verwijdert men antidiefstal bouten als men geen adapter heeft?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft problemen gehad met uw Citroën C5 voorzien van slotbouten op de velgen. Na reparatie bleken de slotbouten van alle wielen verdwenen inclusief de adapter en stond er ongeveer € 300,- op de rekening voor het verwijderen van de slotbouten. Nu vraagt u hoe je slotbouten kunt verwijderen zonder adapter.

Op zich zijn er wel doppensets (adapters) verkrijgbaar om slotbouten te verwijderen. Maar u schrijft dat de adapter die in de auto lag verdwenen is en alle slotbouten. De garage had dus de beschikking over de adapter. U zult de garage om uitleg moeten vragen over de slotbouten en het arbeidsloon.

Eventueel kunt u hulp vragen via de alarmcentrale omdat zij u ook hulp verleend hebben in Luxemburg.