Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid in Duitsland

Vraag gesteld door op 21 november 2019

In Duitsland zijn bij sneeuw en gladde wegen winterbanden verplicht. Bij een ongeval ben je schuldig als je die niet hebt en als ik het goed heb dekt de verzekering het ook niet. Wie is er in dat geval verantwoordelijk: de chauffeur of de eigenaar van de auto?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U vraagt wie schuldig is aan een ongeval, wanneer in Duitsland zonder winterbanden wordt gereden in winterse omstandigheden.

Als een ongeval het gevolg is van het gebruik van ongeschikte banden in winterse wegomstandigheden, kan dit gevolgen hebben voor de mate waarin u aansprakelijk bent en daarmee ook voor uw aanspraak op schadevergoeding. Het kan namelijk betekenen dat u  zelf (een deel van) de schade moet dragen. Dit kan ook gelden voor degene die ook bij het ongeval betrokken was.

De schade aan de ander valt onder de dekking van de verplichte autoverzekering. Dit geldt ook voor schade die aan u door een ander is veroorzaakt.

Het rijden op ongeschikte banden in winterse omstandigheden is strafbaar. De boete is € 60. De boete wordt verhoogd naar € 80 wanneer dit hinder voor een ander oplevert.