Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richting aangeven

Vraag gesteld door K. Timmerman op 16 oktober 2019

Moet je op een kruispunt met afbuigende voorrang richting aangeven als je rechtdoor wilt gaan? (En hoef je dat dan niet te doen als je met de voorrangsrichting meegaat naar links of rechts). Onlangs heb ik een opfrisavond voor 50+ chaffeurs bijgewoond. Daar heb ik de vraag ook gesteld en kreeg ik van de aanwezige instructeurs een tegenstrijdig antwoord.

Als je de voorrangsrichting verlaat, zou ik richting aan moeten geven. Als dus de voorrang meegaat naar links moet ik richting aangeven als ik rechtdoor wil of rechtsaf wil. Als dit juist is dan krijgen we de vreemde situatie dat ik geen richting aan hoef te geven als ik linksaf sla en wel richting aan moet geven als ik rechtdoor wil gaan. Bijkomend nadeel hiervan is dat bij richting aan moeten geven als je rechtdoor gaat, deze vaak vergeten wordt om terug te zetten. Bij een bocht maken gaat deze automatisch terug. Volgens mij heb ik, reeds vele jaren geleden, in het programma Blik op de weg, de heer Koos Spee horen verklaren dat richting aangeven niets te maken heeft met voorrang. Kunt u duidelijkheid geven in deze situatie?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Als ik u goed begrijp, wilt u weten of u uw richtingaanwijzer moet gebruiken als u op een (naar links) afbuigende voorrangsweg rechtdoor gaat.

Volgens artikel 55 van het RVV 1990 (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) moeten bestuurders van motorvoertuigen en bromfietsers hun richtingaanwijzer gebruiken als men wil wegrijden, andere bestuurders van een motorvoertuig wil inhalen, de doorgaande rijbaan wil oprijden en verlaten, als men van rijstrook wil wisselen én bij alle andere belangrijke, zijdelingse verplaatsingen.

In het geval dat u beschrijft, verlaat u de voorrangsweg door rechtdoor te gaan. U moet dan uw richtingwijzer gebruiken. Het is dus juist wat u schrijft. Volgt u de voorrangsweg (bocht naar links) dan is het niet verplicht richting aan te geven, maar wel duidelijk voor de andere verkeersdeelnemers als u uw richtingaanwijzer gebruikt.

Meer informatie over verkeersregels in Nederland vindt u op onze website.