Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG rijden

Vraag gesteld door J. van Doeselaar-Goudriaan op 28 oktober 2019

Mijn zoon wil een auto gaan kopen en omdat hij ver van zijn werk af woont zitten we te kijken naar een auto op LPG. Nu hoorden wij van iemand dat LPG er in de nabije toekomst (5 jaar) uit gaat.

Op internet kom ik niets tegen waarop wijst dat de verkoop van LPG gaat verdwijnen. Mijn vraag is dus of jullie misschien weten dat de verkoop van LPG gaat verdwijnen of dat de overheid hier nieuwe regels aan gaan verbinden. En is het dus verstandig om nog een LPG auto aan te schaffen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw zoon wil een auto aanschaffen op LPG. U heeft echter gehoord dat LPG er in de nabije toekomst uit gaat.

Niets wijst er op dat er in de nabije toekomst geen LPG meer te koop zal zijn. Wel zullen LPG stations zo veel mogelijk buiten de bebouwde kom gesitueerd worden. Op dit moment zijn er, voor zover bekend, ook geen maatregelen van de overheid te verwachten om LPG te ontmoedigen.

U vraagt ook of het verstandig is om een gebruikte auto op LPG aan te schaffen. Geen enkele benzinemotor is gemaakt om op LPG te draaien. Door de hogere temperaturen zien we regelmatig motoren met problemen met de kleppen. Deze problemen zien we over het algemeen vanaf 150.000 km. Verder breekt de LPG installatie in op het motormanagement waardoor er meer kans op storingen is.

Wat opvalt is dat veel gebruikte auto's op LPG die aangeboden worden rond de 150.000 km op de teller hebben staan. Het risico op hoge reparatiekosten is vanaf die kilometerstand reëel aanwezig waardoor dan ook direct het mogelijke financiële voordeel weg is.

Het is vaak goedkoper en betrouwbaarder om een zuinige auto op benzine aan te schaffen.