Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winter/zomerbanden wissel

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 oktober 2019

Na een wielenwissel (zomer naar winterbanden) blijkt dat de garage niets op de banden heeft geschreven. Ik weet nu dus niet van welke plaats (LV/RV/LA/RA) de banden kwamen. Bij navraag meldde de garage dat zij dit nooit noteren. Bij nieuwe wielenwissel leggen zij toch beste banden op de voorwielen?

Ik weet niet of ik a-symmetrische banden heb (dus dat links en rechts niet gewisseld kunnen worden). Hoe weet ik nu bij een volgende wielenwissel welk wiel waar moet? (Ik weet niet of een volgende wielenwissel bij diezelfde garage zal zijn).

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Na een bandenwissel heeft uw garage niet aangegeven op welke plaats de wielen gezeten hebben.

Moderne banden hebben een vaste draairichting die wordt aangegeven door een pijl op de wang van de band. De wielen moeten dus, als de pijl naar rechts staat, rechts gemonteerd worden en als de pijl naar links staat, links.

Verder geven wij er de voorkeur aan de beste banden achter te monteren en dus niet voor. Dit, omdat een achterwielslip moeilijk te corrigeren is. Het is raadzaam om de banden die op de vooras gemonteerd worden te balanceren alvorens te monteren.

Meer informatie over banden vindt u op onze website.