Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem gebroken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 oktober 2019

Afgelopen weekend knalde op de snelweg mijn distributieriem kapot, met alle gevolgen van dien. Resultaat: auto is economisch total loss. Nu stond de teller van mijn auto op 157.000 km, maar de distrubutieriem is vervangen bij 77.000 km, dus had nog een tijd mee moeten gaan. Nu heb ik de auto 3 maanden geleden gekocht bij een dealer. Die had de auto weer van een mevrouw die hem altijd onderhouden had bij een vakgarage en daar heb ik ook nog de originele bon van de vervanging van de distributieriem van.

Nu is mijn vraag, kan ik iemand aansprakelijk stellen en zo ja, wie dan? Is dat de verkoper die hem aan mij heeft verkocht of de garage die de distributieriem heeft geplaatst?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een schade aan uw auto als gevolg van een distributieriem die is stuk gegaan onderweg. U had uw auto net drie maanden terug bij een dealer gekocht. U vraagt wat uw rechten zijn.

Als u een auto koopt heeft u daarbij wellicht garantie afgesproken. In dat geval zou deze schade onder de garantie kunnen vallen. Is er geen garantie afgesloten, dan kunt u altijd nog een beroep doen op de wet.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten.

Het probleem moet er al bij de levering zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek is ontstaan nadat de auto is geleverd.

In uw geval is het gebrek binnen zes maanden na de aankoop ontstaan. Het is dus aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bij aankoop niet aanwezig was. Bovendien mag u van een distributieketting een bepaalde levensduur verwachten. Dat is de tijd, of het aantal kilometers dat de riem volgens het onderhoudsschema mee zou moeten kunnen gaan. Als de riem voortijdig breekt, met schade als gevolg, dan kunt u de verkoper voor de gehele schade aanspreken. Het is niet onredelijk dat u de kosten voor de distributieketting wel zelf betaald. Dit is namelijk een uitgave die u valt onder onderhoud. Vaal worden deze kosten dan ook wel bij de eigenaar van de auto neergelegd.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken, verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.