Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buitenlands kenteken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 14 oktober 2019

Ik heb een auto met Grieks kenteken die ik in Griekenland gebruik. De auto staat op mijn naam en is in Griekenland onlangs gekeurd (KTEO). Ik wil de auto voor een paar maanden meenemen naar Nederland om de onderkant te laten behandelen. Ben ik onderweg volgens de normale voorwaarden verzekerd.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u onderweg naar Nederland voor een bezoek van drie maanden wel verzekerd bent.

Dat hangt van de polisvoorwaarden af van de Griekse verzekeringsmaatschappij. Nederlandse verzekeringen kennen vaak een restrictie van een maximale duur voor een verblijf in het buitenland. Het is dus wel raadzaam de polisvoorwaarden na te lezen of na te vragen. Nederlandse maatschappijen melden vaak een verblijf in het buitenland langer dan 3 maanden wel vooraf te melden.

Wanneer u formeel ook Nederlands ingezetene bent, mag u niet met een buitenlands gekentekende auto in Nederland rijden omdat u wel BPM en MRB plichtig bent. Er is wel een vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik mogelijk die je bij de Belastingdienst online kunt aanvragen. Deze is echter slechts één keer per jaar aan te vragen voor een maximale duur van 14 dagen.