Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verkopen aan handelaar

Vraag gesteld door C. Bosters op 8 oktober 2019

Ik heb een vraag. Wij gaan een auto leasen en waren van plan onze eigenauto in te leveren bij de garage waar we gaan leasen.We hadden een bod gehad via deze garage en hadden mondeling een goedkeuring gegeven.  Nu blijkt dat we de auto particulier kunnen verkopen voor een veel hoger bod dan de autohandelaar geeft.De auto zou pas ingeleverd worden als we om de lease auto gaan. Om onder de verkoop uit te komen vraagt de handelaar een bedrag van 400€ aan ons. Mag dit?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild en wilt een nieuwe auto leasen. De inruil van uw auto zal plaastvinden op het moment dat uw leaseauto beschikbaar is. Nu kunt u uw auto particulier voor een hogere prijs verkopen. De verkoper wil nu echter een bedrag in rekening brengen als u uw auto niet volgens afspraak inruilt.

U heeft een overeenkomst gesloten met een garage. Deze overeenkomst is afgesloten met de afspraak dat u uw auto zult inruilen. Zo'n afspraak is bindend. U dient zich vervolgens aan deze afspraak te houden. Doet u dit niet, dan mag de garage u hiervoor kosten in rekening brengen. Denk hierbij aan misgelopen winst of gemaakte kosten. Vaak wordt een bedrag van 15% van de afgesproken prijs aangehouden bij aankoop van een auto. Bij inruil is dit over het algemeen niet specifiek opgenomen in voorwaarden.

De garage mag dus kosten in rekening brengen. Het is dan vervolgens aan u om te beslissen of het alsnog de moeite waard is om de auto particulier te verkopen.

Voor informatie over het particulier (ver)kopen van uw auto verwijs ik u graag naar onze website.