Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Anti roest behandeling nieuwe auto?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 oktober 2019

Ik wil 20 jaar doen met een gloednieuw gekochte Renault. De importeur zegt dat anti roest (extra Dimitrol) behandeling niet nodig is. Want je hebt 12 jaar garantie.

Anti roest bedrijf zegt dat je dat beter wel kunt doen omdat sommige delen van de auto vanuit de fabriek niet, of niet optimaal zijn behandeld (kosten besparing). Bijvoorbeeld de binnenkant portieren zou een punt zijn. Graag advies.

Mijn vorige Renault nieuw in 2000 gekocht en toen ook anti roest behandeling laten doen. Daar heb ik inderdaad 20 jaar plezier van gehad. Wie moet je geloven? De importeur of anti roest bedrijf? En als het antwoord is dat je beter wel kunt doen, zijn er dan delen die je beter niet kunt doen omdat je anders bv elektronica beschadigt?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het nodig is een anti roest behandeling te laten verrichten wanneer u een nieuwe Renault voor een gebruiksduur van 20 jaar zou willen aanschaffen.

Wanneer we kijken naar de gemiddelde levensduur van een auto op dit moment dan is dat ruim 18 jaar. Een gebruiksperiode van 20 jaar zou dus zeker haalbaar moeten zijn. Het einde van een bepaalde levensduur is gelukkig niet meer gerelateerd aan de staat van de carosserie of chassis, maar meestal een mechanische reden en dat dit economisch gezien niet verstandig is te laten herstellen.

Anti roest of tectyl behandelingen worden de laatste decennia al niet meer uitgevoerd en blijkt ook niet meer noodzakleijk. Zag je bij auto's uit de jaren '70 nog na 6 jaar onder de kokosmat een gapend gat in de bodemplaat met vrij uitzicht op de straat, is ernstige roestvorming inmiddels voor de generatie auto's van de laatste 20 jaar géén onderwerp meer. Wat mij betreft is een dergelijke behandeling dus een overbodige ingreep en is roest een gepasseerd station.