Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Adblue en wegenbelasting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 oktober 2019

Klopt het dat je minder wegenbelasting betaald als een diesel adblue toevoeging heeft? Ik leg het even uit hier: ik heb een ambulance gekocht en laat die ombouwen naar camper. Bij het rdw staat de roetuitstoot en de c02 uitstoot niet geregistreerd waardoor ik voor de hoogste belasting wordt aangeslagen. Maar...de auto heeft adblue en dat zou toch mee moeten tellen in de brandstoftoeslag? Ik moet die registratie aanvragen bij de import maar krijg ik dan daarna een aanpassing van de brandstoftoeslag aangezien adblue beduidend milieuvriendelijker is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de Motorrijtuigenbelasting voor een tot camper om te bouwen ambulance die u importeert.

Voor de volledig uitleg over de de wijze waarop de MRB wordt berekende én de aangekondige verhoging voor de meer vervuilende diesels verwijs ik u naar onze pagina MRB of Motorrijtuigenbelasting.

Uw auto wordt niet afgerekend op de CO2 uitstoot wat betreft de MRB maar voornamelijk de massa van het voertuig en het feit dat diesel de hoofdbrandstof is. De auto kan echter wel voor een toeslag van 15 % op het volledig MRB tarief in aanmerking komen wanneer er sprake is van meer dan 5 mg/km fijnstof uitstoten (zonder af-fabriek roetfilter), ingaande 2020 zoals onze pagina ook aangeeft.

Maar mogelijk komt u in aanmerking voor het kampeerautotarief dat een kwart van de MRB is die u moet betalen voor een personenauto. Om dan nog altijd niet voor de aangekondigde MRB verhoging in aanmerking te komen, zou het handig zijn wanneer de voertuiggegevens van de RDW een fijnstofuitstoot vermeld, de aanweigheid van een roetfilter en de emissie klasse. In dit stadium heeft dit voor de MRB helemaal geen gevolgen maar mogelijk dus wel per 1 januari 2020.

Wanneer u via de importeur een CVO of COC (typegoedkeuring) kunt bemachtigen waar de eerder genoemde info op staat zou de RDW dat mogelijk in de voertuiggegevens kunnen opnemen en ontloopt u die verhoging. AdBlue duidt uiteraard op de aanwezigheid van een roetfilter maar dat moet wel ergens middels een officieel document aan te tonen zijn. En dat zou dan dus kunnen via de importeur.