Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inruil/elektrisch (2030)

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 september 2019

Ik heb een Volvo XC70 uit 2010, diesel D5, met 215.000 km,prima in orde alle beurten gehad !! In ben eigenlijk van plan deze in te ruilen voor een XC 60, benzine. Is het wel verstandig om deze nu al in te ruilen gezien de plannen van het kabinet m.b.t. elektrisch rijden. We hebben een caravan, dus volledig elektrisch is nu nog een probleem. Daarnaast vraag ik me af wat de waarde van de Benzine auto gaat doen als er alleen nog maar elektrisch verkocht gaat worden, is rijden op benzine dan verboden per 2030? Of moet ik nog even doorrijden? Keuze kan natuurlijk ook een hybride worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is uw huidige auto nu in te ruilen voor een benzine versie wanneer het kabinet zó nadrukkelijk aanstuurt op elektrisch rijden.

Ik wil vooral benadrukken dat de elektrische auto nog volop in ontwikkeling en de traditionele auto met verbrandingsmotor de komende decennia niet volledig uit het straatbeeld gaat verdwijnen. De elektrische auto zal uiteindelijk wel bij de consument geraken wanneer het in alle opzichte een passend alternatief is. Voor sommigen is dat nu en voor meeste wellicht veel later. En het aanbod van elektrische auto's die formeel een caravan mogen trekken betreft nog maar enkele exemplaren in trouwens óók nog zo'n beetje de allerhoogste prijsklasse.

Verreweg de meeste auto's die de dealer verlaten draaien op fossiele brandstof. Gezien het feit dat de gemiddelde levensduur van een auto zo'n 18 jaar is zullen de auto's die vandaag voor het eerst de weg op gaan niet tussentijds plaats moeten maken voor elektrisch. Natuurlijk zullen we langzamerhand afscheid nemen van fossiele brandstof maar dat is zodanig nog een proces waar u wat mij betreft nu nog niet op hoeft te anticiperen. Vooral ook omdat er in de prijsklasse van de XC60 nog helemaal geen elektrisch alternatief is om ook uw caravan aan te koppelen. En de verwachting is zeker niet dat de overheid de benzine auto gaat wegpesten ter faveure van elektrisch. Maar we zitten nog maar kort middenin een belangrijke auto evolutie en zullen de komende tientalle jaren steeds meer mensen in een elektrische auto stappen wanneer dat voor hem of haar ook een passend alternatief is. En dan kan een hybrid inderdaad ook nog een goed alternatief zijn met een prima actieradies óók met aangekoppelde caravan, en toch een belangrijke bijdrage een een lager CO2 uitstoot.