Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roestschade subframe

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 september 2019

Tijdens de jaarlijkse beurt van mijn Ford Focus 1.0 uit 2012 is er een roest gat geconstateerd in het subframe. De garage geeft aan dat het lijkt te komen door een beschadiging van buitenaf. Nu is mijn vraag, hoe snel kan een beschadiging in het subframe doorroesten en had de garage de beschadiging niet bij een eerdere beurt kunnen constateren en maatregelen kunnen nemen voor verdere beschadiging?
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Er is een gat geroest in het subframe van uw Ford Focus uit 2012. De garage geeft aan dat de oorzaak een beschadiging van buitenaf lijkt te zijn. U geeft aan dat de auto jaarlijks voor onderhoud naar de garage gaat en vraagt zich af of de garage tijdens dit onderhoud de beschadiging dan niet had moeten behandelen ter voorkoming van verdere schade.

Hoe lang het duurt voordat een subframe doorgeroest is, is afhankelijk van veel omstandigheden. ik denk dan aan bijvoorbeeld pekel. Een beschadiging aan de onderzijde van een subframe zal niet zo snel doorroesten zonder dat dit opvalt tijdens een beurt.
Wat we echter wel zien is dat er in een holte van het subframe vuil ophoopt waardoor het subframe op den duur doorroest.
Dit zal ook wel enkele jaren in beslag nemen.

Het lijkt er op dat hier sprake is van een subframe dat onvoldoende beschermd is tegen corrosie. Een subframe gaat normaalgesproken een autoleven lang mee.
Als de oorzaak een beschadiging van buitenaf is had de garage dit inderdaad tijdens het jaarlijkse onderhoud moeten constateren en behandelen.

Op onze website vindt u een stappenplan problemen na aankoop en problemen na onderhoud.