Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco pomp vervangen, na 1 jaar en 1 maand kapot

Vraag gesteld door Frans op 24 juli 2019

Vorig jaar juni 2018 me ford Mondeo bij garage gebracht voor grote beurt apk en nieuwe airco pomp. Deze is vervangen en verder geen problemen, dit jaar weer voor onderhoud gebracht geen bijzonderheden, kleine maand verder, start de auto rijd weg, zet airco aan, en gierde onder de motorkap, airco uit gezet en verbrand rubber kon je in de auto ruiken door de ventilator, motor afgezet kap omhoog en bij de riem bij de draaiende assen(wielen) kwam rook weg onderin zit de airco pomp, volgende dag naar de dealer gereden en hun constateerde dat de pomp kapot was, gekeken na de laatste onderhoudsbeurten en zagen dat het een jaar en maand terug was dat de airco pomp was vervangen, met de ford dealer gebeld door de garage waar het onderdeel weg komt(originele pomp), maar ze waren keihard, een jaar is een jaar. Op mij beurt zeg ik, dat na 8 jaar een pomp kapot gaat kan ik in komen, maar als ik elk jaar moet terug komen om een nieuwe pomp lijkt me niet normaal, en dan nog niet gesproken over eventueel schade aan andere onderdelen door de defecte pomp aan de riem bv? Mijn vraag is: kan ik de kosten verhalen bij de leverancier/garage? En als ik meer schade heb aan andere onderdelen kan ik dat verhalen, as we speak staat de auto bij de dealer, heb toch meer rechten dan dit lijkt mij, ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

In juni 2018 is de aircopomp van uw Ford Mondeo vervangen, gelijk met de grote beurt en APK. Nu, 13 maanden later, is deze aircopomp al kapot gegaan.
De auto staat bij de dealer en die zegt: garantie van 1 jaar is voorbij. Dat is pech voor u.
Uw vraag is of u hier genoegen mee moet nemen en wat als er gevolgschade is opgetreden.

Een aircopomp mag niet zo snel kapot gaan. Een normale levensduur, bij voldoende onderhoud, is ongeveer 8 jaar en 150.000 km
De oorzaak van de kapotte aircopomp kan liggen in de pomp zelf (ondeugdelijk product). Ook is het mogelijk dat vorig jaar bij het vervangen van de pomp het systeem niet goed gespoeld is, waardoor er gruis is achtergebleven. Daardoor kan het gebeuren dat de pomp weer zo snel kapot is.
U kunt de dealer, waar de reparatie heeft plaatsgevonden, aanspreken op grond van de wettelijke garantie.

Meer informatie over wettelijke garantie en het stappenplan vindt u op onze website. Komt u er niet uit met de dealer dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.