Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluittoon Peugeot 3008

Vraag gesteld door A. Klerks op 9 juli 2019

Sinds 13 mei ben ik in het bezit van een nieuwe Peugeot 3008 SUV Allure 1.2. Eigenlijk al vanaf het begin horen wij een fluittoon bij een snelheid tussen 58 en 65 KM. Komt zowel voor in de 3e , 4e en 5e versnelling. De toon verdwijnt indien gas gegeven wordt. Dit is zeer irritant en hoort niet in een nieuwe auto. Met deze klacht naar de Garage geweest (bij KM 1300) en hebben ook aangegeven dat de klacht reeel is. Het zou te maken hebben met de versnellingsbak.Echter zijn zij niet van plan om hier iets aan te doen en het bij de eerste beurt (mei 2020) weer naar te kijken. Heeft u deze klacht eerder gehoord en is dit inderdaad de versnellingsbak en wat er eventueel aan gedaan kan en moet worden.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot van mei van dit jaar laat een vervelende fluittoon horen. Volgens de garage afkomstig van de versnellingsbak.
 
Het geluid zal ongetwijfeld ook meteen verdwijnen zodra u de koppeling intrapt. Het omschreven geluid herkennen we niet als typerend voor merk en type auto. Misschien gokt de dealer dat dit mogelijk langzaam verdwijnt alszijnde een bepaalde inloopperiode. Maar wanneer een overeenkomstige 3008 zoals bijvoorbeeld een demo dit bijgeluid niet heeft, is er sprake van een gebrek. De garage onderkend de klacht maar schuift het vervolgens op de lange baan, naar de eerste beurt bijna één jaar later.

Misschien dat u de afspraak kunt maken dat wanneer een vergelijkbare 3008 dit geluid niet geeft, dit duidelijk een gebrek is en op een redelijk termijn een passende oplossing wordt geboden. Dat zou prima kunnen middels een gezemenlijke proefrit. Uiteindelijk beinvloedt dit het rijplezier en is de ervaring dat versnellingsbak bijgeluiden eerder erger worden dan minder. Het zou zonde zijn wanneer dat ook de constatering is één jaar na flevering bij de eerste beurt. Dat is een nieuwe auto onwaardig en nadelig voor het beoogde rijplezier.

Zie eventueel aanvullend ons Stappenplan Klachten Na Aankoop.