Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Seat Leon TSI 2011

Vraag gesteld door op 26 juni 2019

Goedendag,

Ik was benieuwd wat het recht was voor het volgende. We hebben in 2017 een SEAT LEON TSI gekocht bij de Seat Dealer te Rotterdam.
We hadden al een tijd/vanaf het begin last van een ratelend geluid en hebben dit ook tijdens bezoeken aan de Seat-Dealer en een andere garage aangegeven. Nou ga ik vandaag naar de Seat Dealer om aan te geven dat de motor af en toe overslaat bij het optrekken en deze geven aan het het Kettingrek is.

Ik heb al diverse berichten hierover gelezen op anwb.nl en ook gelezen wat de oplossingen geweest zijn. Maar wat is het beste om nu te doen. Zij willen alles bij ons in de mik duwen maar mag en kan dat wel zomaar als er zometeen blijkt dat de verkeerde distributieketting erom heen zat.

In afwachting van uw antwoord/advies.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft twee jaar geleden een auto gekocht. Vanaf het begin was er sprake van een bepaald geluid. U heeft dat steeds gemeld bij de verkoper. Nu blijkt de oorzaak van het probleem de distributieketting te zijn. U vraagt wat uw rechten zijn.

U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.
Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik kan zijn ontstaan. Ontdekt u het gebrek later, dan zult u in ieder geval aan moeten tonen dat de auto goed is onderhouden en normaal is gebruikt.

Als koper moet je wel onderzoeken wat je koopt. De verkoper moet op zijn beurt vertellen wat hij weet van de auto. Als gebreken ook door een particulier eenvoudig te zien of bemerken dan zijn het geen verborgen gebreken.
In uw geval betreft het een auto die u twee jaar geleden heeft gekocht. U heeft wel direct gemeld dat er een bepaald geluid aanwezig was. Als vaststaat dat het geluid toen al het gebrek was dan nu verholpen moet worden kunt u de verkoper voor (een deel van ) de kosten aanspreken.

Van een distributieketting mag u een lange levensduur verwachten. Het zou, afhankelijk van de leeftijd, kilometerstand en onderhoud van uw auto, redelijk zijn als de verkoper een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen. Seat heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Seat is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Seat dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.