Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker camper

Vraag gesteld door S. de Oude op 24 juni 2019

Heb een camper Mercedes Benz 1983 Benzine (Voorheen brandweerauto ), op kenteken staat niets geregistreerd v5 t/m v9. Wat nu? Mag ik overal in België / Frankrijk rijden? Hoor graag van u.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar u met uw voormalige brandweerauto mag rijden.

Uw auto komt niet in aanmerking voor een Franse milieusticker en wordt feitelijk overal de toegang ontzegd waar een milieuzone van toepassing is. Dan blijft er nog wel heel veel te recreëren over in Frankrijk maar permanente en eventueel tijdelijke milieuzones. Zie aanvullend alle info over Milieuzones in Frankrijk.

Antwerpen en Brussel hebben een milieuzone ingesteld. Gent en Mechelen hebben vergevorderde plannen. Gent telt enkele autovrije zones.
Een milieuzone wordt in België meestal een LEZ (low emission zone, lage-emissiezone, zone de faible émission) genoemd. Wat gestelde emissie eisen betreft wordt u géén toegang geboden tot de stadscentra. U kunt echter wel een dagpas kopen voor beide steden van 35 euro. Dus u krijgt alléén toegang met een dagpas. Zie aanvullend onze pagina Verkeersregels in België. Maar buiten de twee genoemde steden kunt u onbelemmerd rijden met uw camper.

UPDATE:

De milieumaatregelen in Frankrijk zijn vanaf juli 2019 aangescherpt. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent, of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Om niet voor verrassingen te komen staan, raden we u aan om een milieusticker aan te schaffen. De kosten zijn niet hoog en de sticker blijft geldig (voor het betreffende kenteken).

Op onze website kunt u meer (en de meest actuele stand van zaken) lezen over de milieuzones in Frankrijk.