Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra beugel aan de trekhaak

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 juni 2019

Het bevestigingsoog voor de breekkabel bevestiging zit nogal onhandig ver onder mijn auto , ik heb een astra K sportstourer van 2016. Ik wil eigenlijk een extra beugel aan de trekhaak monteren [ zie foto ] mag deze beugel ook gemonteerd worden aan een afneembare trekhaak? En zijn er speciale montage eisen [ ook voor de rest van Europa ] van toepassing? Wil hem monteren met de haak naar beneden .

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bevestiging van het klemdeel van een hulpkoppeling aan uw afneembare trekhaak.

U heeft een aanhanger met een losbreekreminrichting. De breekkabel mag u dan bevestigen aan het klemdeel van de hulpkoppeling.
Indien u een klem monteert zoals u op de foto heeft laten zien,  dan ziet men dit als een vast deel van de trekhaak, ook als deze afneembaar is. Dit is dus toegestaan.

U moet er wel rekening mee houden dat indien u het klemdeel met de haak naar beneden monteert dat die bij een hobbel of drempel de grond niet kan raken.
Misschien is het dus toch verstandiger die met de verende haak naar boven te monteren.

Let u er wel op dat het verende gedeelte van de het klemdeel, naar de auto wijst,  zodat bij een eventueel losbreken van de aanhanger de kabel niet onder de veer kan uitschieten.

In deze link ziet u ook nog enkele mogelijke opties om de breekkabel te bevestigen.