Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzone Madrid en Portugal

Vraag gesteld door R. Muller op 10 juni 2019

Ik ga met eigen auto naar Madrid. Moeten buitenlandse kentekens een sticker hebben?
Ik lees dat alleen blauwe of groen-blauwe toegang krijgen. Dat zou dan alleen 0-emissie en gasauto's betreffen. Klopt dat wel? Ik heb een Euro5 diesel uit 2014.

Verder mis ik Portugal in het overzicht. Ziin er in Lissabon en Porto geen zones ingesteld?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft vragen over milieuzones in Portugal en Madrid.

Madrid heeft een permanente milieuzone die vrijwel het gehele centrum en de M40 omvat. De zone draagt de naam Madrid Central.
In de permanente milieuzone mogen alleen voertuigen rijden van bewoners en voertuigen met een geldige blauwe of groen-blauwe milieusticker. Met een groen-blauwe sticker is de parkeerduur beperkt tot 2 uur.

Uw Euro 5 diesel zou echter voor de gele sticker in aanmerking komen en wordt u dus helaas mét uw auto de toegang tot deze zone in Madrid ontzegd. Zie aanvullend nog Verkeersregels in Spanje.

In Lissabon zijn twee milieuzones van toepassing;

  • Zone 1: tussen Avenida da Liberdade en het centrum. In dit gebied zijn alleen auto's toegestaan die voldoen aan de Euro-3-emissienormen. Dat geldt in het algemeen voor voertuigen gebouwd na januari 2000.
  • Zone 2: tussen Avenida Ceuta, Eixo Norte / Sul, Avenida Forcas Armadas, Avenida Estados Unidos da America, Avenida General Spinola en Avenida Infante D. Henrique. In dit gebied zijn alleen auto's toegestaan die voldoen aan de emissienorm Euro 2. In het algemeen geldt dit voor voertuigen gebouwd na januari 1996.

Uw Euro 5 diesel is dus welkom in Lissabon en hoeft u géén verdere maatregelen te treffen. Porto kent vooralsnog géén milieuzone.

Zie aanvullend onze pagina Verkeersregels in Portugal.