Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilig vervoeren van een accu van een e-bike

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 mei 2019

Graag zou ik wel eens informatie willen over het veilig vervoeren in de auto van een accu van een e-bike. Dit omdat veel mensen de e-bike meenemen voor fietstocht of op vakantie en de accu dan los in de auto vervoeren. Er is nog al veel ophef de laatste tijd over brand gevaar en mogelijk ontploffen van accu's door spontane sluiting.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van de accu’s van een e-bike in de auto. Indien u de e-bike mee neemt op vakantie op een fietsendrager, kan het verstandig zijn om vanwege het gewicht de accu’s te verwijderen. Zorgt u dat de accu’s laag mogelijk in de kofferbak legt. Het belangrijkste is dat ze niet door de auto kunnen gaan slingeren.

Een handige oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat u ze in in een stevig kratje, wat goed vast staat, opbergt. Leg de accu’s bij voorkeur niet op een plek in de volle zon. Het ontploffen en in brand vliegen komt (en dan ook nog eens heel zeldzaam) vrijwel alleen voor tijdens het laden van de accu. Vaak is de oorzaak dan het gebruik van een onjuiste of niet geschikte lader.