Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederland sticker op witte kentekenplaat

Vraag gesteld door op 28 april 2022

aangezien we een nieuwe auto hebben komt de witte kentekenplaat ook weer aan bod. Echter willen we dit jaar eindelijk weer naar het buitenland (Frankrijk) met de vouwwagen. Nu lees ik op diverse sites dat dan op de witte plaat een EU of NL aanduiding nodig is. Wat moeten we nu aanhouden? of een witte plaat met een NL sticker op de achterkant van de vouwwagen of een kentekenplaat met EU/NL aanduiding op de plaat zelf?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraag of het verplicht is om een witte NL sticker op de witte kentekenplaat van een fietsendrager verplicht is in het buitenland.

Het is nog steeds verplicht, indien u in het buitenland rijdt, om een witte NL sticker te plakken indien de gele kentekenplaat met landenindicator niet zichtbaar is. Of als u een auto heeft waarbij er geen landenindicator op de kentekenplaat aanwezig is (Amerikaans kenteken of blauw kenteken). Het is echter niet toegestaan om deze NL sticker op de witte kentekenplaat te plakken. Ook een witte kentekenplaat met EU/NL aanduiding is niet toegestaan.

Bij het gebruik van een aanhanger moet de NL sticker op de aanhanger geplakt worden. Een fietsendrager is geen aanhanger maar een lastdrager en biedt niet altijd de ruimte om de sticker te kunnen plakken. De wet is op dit punt niet duidelijk waar de sticker dan geplakt dient te worden. Veel mensen plakken de sticker dan op een zichtbare plek op de auto of op de fiets aan de drager.

Het is in ieder geval van belang dat én de witte kentekenplaat en de NL sticker goed zichtbaar zijn. De NL sticker is te koop in de ANWB winkel en in onze webshop.