Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Discussie over reparatie

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 mei 2019

Mijn Citroën C4 Picasso is in een jaar tijd enkele malen voor een reparatie naar de garage geweest. Dat was onder andere in oktober 2018 ivm een lekkage aan het koelsysteem. De oorzaak van de lekkage zou in het thermostaathuis zitten. Medio april 2019 opnieuw een lekkage van koelvloeistof. Weer naar garage gegaan. Garagehouder verzekert mij, dat het niet op dezelfde plaats is. Het zou nu een probleem van een pakking zijn (flens van het oliefilterhuis?). Reparatie zou zo'n 400 euro gaan kosten. Ik ben niet deskundig op dit gebied, maar ik twijfel sterk aan dit verhaal. Wat raadt u mij aan om te doen. Probleem lijkt overigens steeds erger te worden. Auto maakt ook een vreemd geluid rechtsvoor onder dashboard, wanneer die koud is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Citroën C4 Picasso heeft een koelwaterlekkage.

Het koelsysteem kan op vele plekken een lekkage vertonen, zoals eerder bij het thermostaathuis maar óók zoals de garage nu aangeeft, bij de pakking van het oliefilterhuis. Ik kan op afstand niet vaststellen of dit een juiste diagnose is maar ik heb geen concrete reden daar twijfels over te hebben.

U geeft aan dat het lekkage probleem erger lijkt te worden en u merkt een merkwaardig bijgeluid op dat onder het dasboard vandaan komt. Dat zou mogelijk lucht in de kachelradiateur kunnen zijn dat hoorbaar wordt door de koelwatercirculatie. Een luchtbel kan in het koelsysteem terecht komen wanneer het koelwaterpeil te laag is geweest zoals inderdaad naar aanleiding van een lekkage. Wat dat betreft is dit in z'n geheel géén onlogisch verhaal. 

Ik weet geen bouwjaar van de betreffende Picasso om vast te stellen of de genoemde gebreken op basis van leeftijd en kilometerstand buitensporig zijn. De C4 Picasso heeft echter wel de reputatie gemiddeld wat meer gebreken te vertonen dan van 'n aantal vergelijkbare concurenten.