Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Led verlichting verboden

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 25 maart 2019

Ik heb een vraag als je je halogeen h4 verlichting doet vervangen door led h4 verlichting mag je wagen dan ook op de openbare weg of is dit verboden om dan met ledverlichting te rijden? Automerk hayundai matrix bj 2004. Op de ene site staat wel andere site niet. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande H4 halogeenlampen. Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur kan in strijd zijn met Europese regelgeving. De auto is typegoedgekeurd met halogeenlampen. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen. De levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog tegen. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg. 

 

=========

Update (november 2023)

Het antwoord van de RDW op de vraag of het vervangen van voertuigverlichting door LED-lampen is toegestaan in Nederland vindt u hier: Mag je halogeen autoverlichting vervangen door LED-lampen? | ANWB