Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ausfuhrkennzeichen

Vraag gesteld door H.J. Oostenbroek op 15 maart 2019

Hoe vraag ik een ausfuhrkennzeichen aan, en hoe kan ik de auto verzekeren vanaf de verkoper?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een auto te importeren vanuit Duitsland en vraagt hoe u een Ausfuhrkennzeichen met verzekering kunt regelen.

Om met de in Duitsland aangekochte auto vervolgens naar Nederland te mogen rijden heeft u een ''Ausfuhrkennzeichen'' nodig. Formeel mag je als Nederlands ingezetene niet in Nederland met dit kenteken rijden. U kunt wel een tijdelijke BPM en MRB ontheffing aanvragen voor een duur van maximaal 14 dagen en niet langer dan de geldigheidsduur van het tijdelijke buitenlandse kenteken.

Met deze vrijstelling mag u wel wel binnen de Nederlandse landsgrenzen rijden, om deze vervolgens na een bezoek aan de RDW om te kunnenn wisselen voor het definitieve Nederlandse kenteken. Dit Ausfuhrkennzeichen met verzekering wordt afgegeven door het Kfz-Zulassungsbehörde/ Straßenverkehrsamt en kan locaal worden verstrekt. De verkopende partij weet ongetwijfeld de dichtsbijzijnde locatie.

Over het importeren van een auto zie onze pagina: 'Hoe haal je een auto uit het buitenland?'.  U vindt op deze pagina ook een stappenplan hoe je zelf een auto kunt importeren.