Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid autobedrijf

Vraag gesteld door A.L.Seymonson op 18 augustus 2017

Mijn auto wordt periodiek onderhouden door een autobedrijf en het onderhoudsboek wordt bijgehouden. Mijn vraag is het mogelijk dat mijn distributie riem kapot gaat terwijl het vervangen moest worden.
Kan ik het bedrijf aansprakelijk stellen? Graag uw antwoord.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

Uw auto wordt onderhouden door een autobedrijf. Het onderhoudsboekje wordt ook na iedere onderhoudsbeurt bijgehouden. U wilt weten of u het autobedrijf aansprakelijk kan stellen omdat uw distributieriem kapot is gegaan terwijl het vervangen had moeten worden.

Een distributieriem moet altijd worden onderhouden. Hier is een onderhoudsschema voor. Als de garage volgens het onderhoudsschema heeft gehandeld en er bij de controle geen reden is om aan te nemen dat er iets mis is met de riem is de garage die het onderhoud heeft uitgevoerd hier niet voor aansprakelijk.

Wel moet de leverancier van de distributieriem, dat is meestal de verkoper van de auto, instaan voor het feit dat de riem ook de levensduur heeft die u daarvan mag verwachten. Als een riem om de 100.000 km of 5 jaar vervangen moet worden mag u verwachten dat de riem niet eerder stuk gaat. De vraag is dan nog wat de oorzaak is van het stukgaan van de riem. Als de oorzaak een gebrek aan de riem zelf is kunt u de leverancier van de riem aanspreken voor de kosten van herstel.

Meer informatie over stappenplan onderhoud en reparatie vindt u op onze website.