Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mistlampen die aanstaan zonder mist

Vraag gesteld door A. Smalland op 18 september 2017

Ik erger me dood aan al die mistlampen voor en/of achter die aanstaan zonder dat er sprake is van mist. Wanneer moet het mistlicht wel aan en wanneer niet?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over autoverlichting.

Mistlampen aan de voorzijde mogen alleen worden gebruikt wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd. De boete voor onjuist gebruik is stevig: € 140,-. Op anwb.nl hebben we alle regels, alle soorten autoverlichting en de grootste ergernissen op een rij gezet.

U ergert zich aan mistlampen die branden als het niet nodig is. In de jaren '90 leek het voeren van mistlampen aan de voorkant bij een deel van de automobilisten een soort modeverschijnsel te zijn. Ze werden ook wel 'dramlampen' genoemd.

Tegenwoordig is het niet voeren van enige verlichting bij slecht zicht klaarblijkelijk de trend, en dat is meer zorgwekkend. Niet alle automobilisten zijn zich even bewust van het belang van goede zichtbaarheid in het verkeer. Dat levert overbodig gevaar op.

Ook het automatisch inschakelende dimlicht is daar debet aan. Die werkt feilloos als het donker wordt, maar bij slecht zicht overdag - en dat is feitelijk al bij een regenbui - moet het dimlicht toch handmatig worden ingesteld.

Wij krijgen veel reacties over alle aspecten van autoverlichting. Daarom gaan wij daar binnenkort extra aandacht aan besteden.

Verder maakten wij deze video over mist en verlichting.