Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wat gaat de wegenbelasting doen van Hybride auto's na 2020??

Vraag gesteld door Mouzaki op 13 juli 2018

Ik lees dat het onbekend is. Echter wij stellen deze vraag aan een ANWB expert en verwachten toch meer duidelijkheid. De volvo V60 weegt 1845kg dan ga je in 2021 ongeveer € 2000,-/jaar betalen.
Tevens is er al het punt dat de aanschafprijs € 65000,- is wat ongunstig is voor de autoverzekering. Terwijl de auto toch vaak elektrisch gereden gaat worden.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt wat de motorrijtuigenbelasting voor een plug-in hybride auto gaat doen na 2020.

Op dit moment weten we dat nog niet. De autobelastingen zijn door de regering vastgelegd in de Autobrief. De huidige Autobrief loopt tot en met 2020. Voor plug-in hybride auto’s, die maximaal 50 g/km CO2-uitstoten, is afgesproken dat die half tarief motorrijtuigenbelasting betalen.

Wat er met de motorrijtuigenbelasting voor plug-in hybrides gaat gebeuren na 2020 is dus nog niet duidelijk. Op dit moment vindt er een tussentijdse evaluatie plaats van de huidige Autobrief. Daarnaast hebben we te maken met het Klimaatakkoord en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het handhaven van het halftarief MRB voor plug-in hybride auto’s na 2020 lijkt ons daarom niet onwaarschijnlijk. Zekerheid hierover is er echter niet!***

Reactie van Melkkoe:

Beste Paul,
In de pers is al gememoreerd dat de motorrijtuigenbelasting voor hybrides na 2020 verhoogd zal worden naar 75%.
Er rijden in Nederland ongeveer 95000 hybrides, de meeste zakelijk. Ikzelf ben overgestapt van een V60 naar een golf hybride na mijn pensioen.
Momenteel rijd ik 80 tot 90% elektrisch.
Kan de ANWB, net zoals ze bij de autoverzekering doen, een sensor ontwikkelen die precies aangeeft hoeveel km ik elektrisch en op benzine rijdt
Stel dat ik in een jaar 70% elektrisch en 30% van de afstand op benzine afleg, dan vind ik het veel eerlijker dat ik 30% van de motorrijtuigenbelasting van het benzinetarief zou moeten betalen.
Dit zou mij motiveren om zoveel mogelijk elektrisch te rijden
Zo kunnen de 95000 hybrides een significante bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot.