Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wanneer vervangen distributieriem Subaru

Vraag gesteld door Subarudriver op 19 januari 2015

Ik heb een onduidelijke toestand; mijn fabrieks manual stelt dat de distributie riem (camshaft) vervangen dient te worden na 105 maanden (of 168k kilometer). Nu word ik aan het twijfelen gebracht door mijn dealer (die het van de NL importeur gehoord heeft) dat deze kostbare ingreep al na 85 maanden (7 jaar) nodig is.

Mijn auto is een Subaru Outback 2.5 4 cil turbo en heeft nu zowat 80.000 km gelopen en is 77 maanden oud (van eind 2008). Ik rijd meestal korte ritje (ongeveer 15 k km per jaar). Wat is wijsheid?

bijvoorbaat dank ,mvrgroet, JJ Karelse.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De vervangingsinterval voor de distributieriem voor deze auto is 105.000 km of 84 maanden. Dus wat het eerste bereikt wordt.

Het advies is om de aanwijzingen van de importeur te volgen.

Als u de distributieriem niet op tijd laat vervangen kan er grote motorschade ontstaan.***

Reactie van Subaru2017:

Ik heb een wat ouder Subaru Outback bekocht bij de dealer, met Bovag garantie. Agflevering inclusief grote beurt, kleppen stellen, nieuwe APK en vervanging van de distributieriem (indien noodzakelijk op korte termijn). Ruim voor de datum van de afspraak bij de monteur heb ik, op zijn verzoek, een klachtenlijstje gemaild. De belangrijkste punten betroffen behoorlijke olielekkage (ruim 1 liter/1000 km), een geur van koelvloeistof af en toe en de vraag of de distributieriem vernieuwd moest worden.
De Outback is van 2006 en heeft ongeveer 202.000 km gereden. De auto heeft drie dagen bij de dealer gestaan en is er zijn nog wat na-behandelingen nodig, vanwege het ontbreken van enkele onderdelen. Ik vroeg na hoe het zat met de distributieriem, volgens de monteur zou die pas bij 250.000 km hoeven te worden vervangen, dus nu nog ruim 45.000 km te gaan.
Ik heb prima ervaringen met de dealer dus vertrok zonder verder vragen te stellen. Onderweg herinnerde ik mij dat bij een andere Subaru de riem na ongeveer 100.000 km heb vervangen. Even nakijken op internet bleek moeilijker te vinden dan verwacht, het lijkt er echter op dat het bovenstaande verhaal (7 jaar of 105.000 km) van de turbo, ook opgaat voor een 2,5 l injectie. Vandaar dat ik voor de zekerheid maar even dit forum raadplaag en de ANWB experts.