Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto trilt,niet het stuur

Vraag gesteld door katin op 17 oktober 2017

Nadat de banden twee keer zij gebalanceerd blijft mijn auto, VW sportsvan, trillen. Een band is al een keer een kwart slag gedraaid op de velg.
De trilling voel ik vooral onderin de auto, ook de lege bijrijders stoel trilt, evenals de zonneklep als deze uitgeklapt staat.
Op het stuur zit eigenlijk geen tot minimale trilling.
Bij lange grotere bochten op de snelweg hoor ik iets van een bij geluid, dit verdwijnt weer op het rechte stuk.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht een trillende VW Sportsvan die duidelijk in de auto voelbaar is.

Het lijkt erop dat een oneffenheid in een band of velg de oorzaak moet zijn. Er is kennelijk al een reden geweest een band een kwart slag te verdraaien.

Ik denk dat het verstandig is elk wiel op hoogteslag te controleren. Een balanceerapparaat leent er uitstekend voor een wiel daar dynamisch op te controleren. En om écht wielen/velgen uit te sluiten zou als proef 'n keer 4 complete wielen van een andere Sportsvan duidelijkheid kunnen geven. Wanneer het verschijnsel dan weg is, is het wel heel aannemelijk dat er tenminste één wiel bij zit met een overmatige hoogteslag.

Wanneer andere wielen geen verbeterd resultaat opleveren denk ik aan misschien een oneffenheid in aandrijfas of naaf. Dat is dan wel weer het volgende zoekplaatje maar wat mij betreft is de meest verhelderende stap 4 andere wielen en vervolgens kijken wat dit oplevert.