Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet ik mijn Citroen C4 Picasso inruilen?

Vraag gesteld door picas op 4 augustus 2016

Hij heeft 252000 km gelopen en heeft regelmatig storingen in het emissie systeem. Welke andere kosten kan ik verwachten?Het is een diesel.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is uw Citroën in te ruilen. Storingen in het emissiesysteem bij een moderne diesel kan duiden op een slecht werkend roetfilter, of rij-omstandigheden waarbij het roetfilter niet lang genoeg heet wordt om goed te werken. Het roetfilter moet bij de 2.0 motor elke 180.000 km worden vervangen, bij de 1.6 elke 160.000 km. Is dat al gebeurd? Zo niet, dan is dat één van de te verwachten kostenposten.
Is de distributieriem al vervangen? Dat had bij 240.000 km moeten plaatsvinden. Als dat nog niet gebeurd is, moeten we die kostenpost ook incalculeren.
Verder moet u naast het normale onderhoud en vervanging van slijtagedelen als remmen en banden rekening houden met een grotere kans op defecten door ouderdom en slijtage. Denk aan schokdempers, koppeling, dynamo, wielophanging. Bij de hogere kilometerstanden is de kans groter dat daar wat aan moet gebeuren, maar dat blijft een onzekere factor. Onzeker omdat het ook mogelijk is dat het allemaal heel blijft. Inruil geeft in ieder geval meer zekerheid, maar hoeft niet automatisch goedkoper uit te pakken.***

Reactie van picas:

Dank voor je antwoord.
Het roetfilter is inderdaad nu het probleem. De distributie riem is onlangs vervangen en er zijn dit voorjaar 4 nieuwe banden onder gekomen. Als ik een andere auto koop zit ik met een hoge afschrijving (minimaal 3000) en ik schrijf op deze auto nauwelijks meer af, dus ik kan aan onderhoud ongeveer 2000 besteden en dan ben ik nog niet duurder uit.
Wat is wijsheid??***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Als de auto verder goed is bijgehouden, dus in goede conditie, dan kan een nieuw roetfilter een goede keus zijn. Er zitten nog investeringen in de auto die nog moeten worden 'geconsumeerd', zoals de distributieriem en de banden. De auto kan er wat dat betreft nog een paar jaar mee door.