Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto (1971) rijdend importeren vanuit Italie

Vraag gesteld door J.D.J. op 12 augustus 2017

Graag zou ik willen weten of het wettelijk gezien mogelijk is om een auto (bouwjaar 1971) rijdend vanuit Italië te importeren. Op het forum heb ik al gelezen dat dit mogelijk zou kunnen zijn met een tijdelijk Duits kenteken en een tijdelijke ontheffing van de bpm en mrb. Helaas is het mij niet gelukt dit te verifiëren.

Daarnaast zou ik willen weten welke papieren er bij de verkoop aanwezig moeten zijn en hoe een eventuele overschrijving moet worden verricht. Heeft Italië bijvoorbeeld een apk plicht voor auto's die bij ons onder het zogenaamde oldtimer regime (gaan) vallen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de import van een auto uit Italië. De RDW is de instantie die de auto straks een Nederlands kenteken moet geven. De hele invoerprocedure staat op rdw.nl, inclusief de informatie over de APK.

Het Duitse Kurzkennzeichen is volgens onze Duitse zusterclub ADAC niet geldig buiten Duitsland. Er worden in Italië hoge boetes uitgedeeld.

Zelf een auto vanuit Italië naar Nederland rijden is een ingewikkelde zaak wat betreft kentekens en verzekering. Ik ben dé legale procedure, als die al bestaat, nog niet tegengekomen. Het beste kan ik u doorverwijzen naar specialisten op dit gebied. Er zijn bedrijven die de papierwinkel (en eventueel het transport) voor u uit handen nemen.
***

Reactie van J.D.J.:

Dank voor uw antwoord.
Ik wil u echter wel nog wel wijzen op het antwoord van uw collega Expert Jos van der Drift d.d. 18-5-2016 die op een soort gelijke vraag juist het Kurzzeitkennzeichen adviseert.

Citaat:
"U overweegt een auto vanuit Italië te importeren.

Voor het transport rijdend over de weg zou u het beste kunnen overwegen een Duits Kurzzeitkennzeichen (geldigheidsduur 5 dagen) aan te schaffen en daarmee vervolgens vanuit Italië te vertrekken. Tot voor kort mocht u daarmee niet de Nederlandse grens passeren maar is nu na het aanvragen van een vrijstelling tot maximaal 14 dagen toegestaan.

Er zijn verschillende bedrijven die vanuit Nederland het Kurzzeitkennzeichen kunnen regelen inclusief verzekering. Zie bijvoorbeeld deze aanbieder.

Voor het aanvragen van een vrijstelling om met een buitenlands kenteken in Nederland te mogen rijden zie Vrijstellingen bij kort gebruik auto of motor in Nederland."

Graag een reactie.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De informatie over het Kurzkennzeichen is van verschillende bronnen, en is soms tegenstrijdig. We gaan ons daar nader in verdiepen en komen erop terug.