Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Renault Captur

Vraag gesteld door GBu op 3 mei 2018

Ik heb vanaf aankoop van mijn Renault Captur, medio 2015, problemen met olieverbruik (0,2L/1000km en meer. Aanvankelijk werd aangeven dat het verbruik na inrijden minder zou worden; daarna zou het na 30.000 km minder moeten worden. Het werd niet minder. De dealer zij dat het verbruik nog binnen de norm was en ook Renault Nederland heeft mijn klacht afgewezen. Uiteindelijk na 1 jaar heeft de software een update gehad. In de eerste weken erna geen verbetering, maar later werd het olieverbruik aanmerkelijk minder. In het najaar van 2017 kreeg ik weer een melding olie bijvullen. Nu heb in in het voorjaar 2018 al weer 2 liter moeten bijvullen. Kilometerstand is inmiddels ca 45000km en binnenkort heb ik weer een afspraak bij de dealer. Wellicht is het een lekkage, maar misschien heeft het toch met de eerdere problemen te maken.
Heeft iemand dergelijke problemen?
Wat kan de gevolgschade zijn van een hoog olieverbruik? Als ik later daadwerkelijk problemen/kosten krijg dan ben ik bang dat de dealer nooit zal toegeven dat de oorzaak inderdaad het olieverbruik is.
Kan ik me nog beroepen op garantie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over hoog olieverbruik van uw Renault Captur.

Vermoedelijk betreft het de 1.2 versie die ook bij Nissan wordt toegepast. Een hoog olieverbruik is inderdaad een bekend voorkomend verschijnsel. Met heeft daar een softwarematige aanpassing voor bedacht die daarvoor zou moeten werken. Ook Nissan biedt dat aan om deze klacht te verhelpen. In de praktijk lijkt deze ingreep afdoende te zijn.

Blijft echter altijd de vraag wat een redelijk verbruik is. De fabrikant hanteert en andere norm dat wat wij en wellicht u óók als normaal beschouwen. In ieder geval zou wat ons betreft een verbruik voor een nieuwe auto niet meer dan 1 liter op 5000 km moeten zijn. Wanneer het in uw geval ook niet méér is dan 1 liter op 5000 km, kan het gevoelsmatig best veel zijn maar kan je er feitelijk niks mee. In een ander geval (bij Nissan) ben ik eerder tegegekomen dat ná de software update er 4 keer iedere 1000 km bij de dealer gepeild moet worden. Wanneer er alle keren géén sprake is van meer dan 1 liter op 1600 km, verder ingrijpen niet noodzakelijk is. Dat zou ik echt als buitensporig willen beschouwen. Mocht het zover komen, kunnen we u uiteraard ook wat betreft vervolgstappen adviseren via één van onze juridische experts.***

Reactie van Luzze:

Ik heb hetzelfde met mijn Captur van 2014. Gekocht 2e hands 16 nov 2016 en tot 13 oktober geen probleem. Daarna im de 6 weken halve liter olie bijvullen. Voor Captur is terugroepactie geweest. Weet niet of dit heeft plaatsgevonden. Vorige eigenaar kwam en woonde in Duitsland