Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

accu kleine beetjes opladen

Vraag gesteld door mjk2007 op 20 juli 2018

Is het slecht voor de accu van een volledig elektrische auto steeds kleine beetjes op te laden. Wij zetten de auto ook na korte ritjes thuis aan de lader om de volgende dag weer 100% volle accu te hebben. Slecht in de zin dat deze "lui" wordt (langzamer laden) of het maximale laadvermogen afneemt (minder grote actie radius).

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het laden van een elektrische auto. Het accupakket van elektrische auto's heeft geen geheugeneffect. Even kort laden ('kleine beetjes') is dus geen enkel probleem.

De accu is ook voorzien van een slim laadsysteem om de levensduur zo lang mogelijk te houden. Zo wordt de accu nooit volledig ontladen, maar ook voor maximaal 80% geladen, ook al geeft het display 100% aan.***

Reactie van mjk2007:

Kort laden is geen probleem. Het gaat mij om te laden op een manier te doen die de levensduur en vermogen van de accu helpt verlengen. Is het slechter om (bijna) dagelijks een beetje terug op te laden naar "100%"of is het voor de accu beter om deze juist ook eens naar de 20% of 30% te laten ontladen? Dus niets steeds bijladen maar ook af een toe of regelmatig een korte oplaadbeurt overslaan? En dan bedoel ik niet snelladen, dat is niet goed om vaak te doen.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

In de instructieboekjes wordt daar niet over gesproken. We kennen er ook geen onderzoeken over. Misschien kan de fabrikant van uw EV u via de dealer erover informeren.