Aankoop auto, historie klopt niet
Vraag gesteld door grundel op 7 juli 2017
Ik heb een koopovereenkomst getekend bij een merkdealer voor een auto gebaseerd op de uitleg van de verkoper.
Auto in duitsland verkocht in 2011.
Sinds 2013 in nederland in onderhoud geweest bij deze nederlandse merkdealer echter nederlands service boekje met stempels van deze dealer van af 2013. Duitse boekje niet aanwezig, zou nog naar gezocht worden.
Prive eigenaar.
Nu blijkt het verhaal niet te kloppen.
De auto is in duitsland bij duitse merkdealer in onderhoud geweest t/m 2013.
In 2014 is deze auto in duitsland bij een schade herstel bedrijf voor hagelschade gerepareerd/uitgedeukt/gespoten/voorruit vernieuwd/bekleding gerestaureerd ....
De auto is in 2015 in nederland op kenteken gezet
Auto is in 2015 en 2016 als lease auto door deze merkdealer verleased,
Overeengekomen aankoopprijs is in overeenstemming met levering door merkdealer, weinig eigenaren, uitstekende historie en onderhoud.
Vraag van mij is, n.a.v. het nu geconstateerde in hoeverre de aankoopovereenkomst nog geldig is.
Antwoord van Marlijn
ANWB ExpertU heeft een gebruikte auto gekocht. Na de koop is gebleken dat de auto waarschijnlijk schade heeft gehad en als leaseauto is gebruikt. U vraagt zich af of u van de koopovereenkomst af kunt.
Dwaling
De koopovereenkomst is in principe bindend. Daar kunt u vanaf, indien u kunt aantonen dat de overeenkomst is gesloten op grond van verkeerde informatie. Dat heet dwaling. U moet dan aantonen dat u de auto niet had gekocht wanneer u had geweten dat er sprake was van een schadeauto / leaseauto.
Mededelingsplicht versus onderzoeksplicht
Bij de vraag of er sprake is van dwaling speelt een rol wat voorafgaand aan de koop over en weer gevraagd en besproken is. De verkoper is verplicht de koper te informeren over bestaande gebreken/de historie van de auto, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Tegenover de mededelingsplicht van de verkoper staat de onderzoeksplicht van de koper. Hoe ouder de auto/ hoe hoger de kilometerstand des te zwaarder weegt de onderzoeksplicht van de koper.
Gevolgen
Als er sprake is van dwaling, dan kun je onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging ga je terug naar de situatie zoals deze was voor het sluiten van de overeenkomst De verkoper moet de koopprijs teruggeven, de koper moet de auto weer inleveren en het kenteken moet weer op naam van de verkoper.
Meer over dwaling bij aankoop kunt u lezen op onze website.
Indien u er niet mocht uitkomen met de verkoper, dan kunt u overwegen het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Het moet dan wel gaan om een garage die is aangesloten bij de BOVAG.
Deel deze pagina