Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mistlamp fietsendrager

Vraag gesteld door F.C op 11 januari 2018

welk type mistlamp is benodigd op fietsen drager voor Fiat 500 cross over.
Bekend dat mist lamp niet benodigd is in Nederland maar wel in bv Belgie.
problem is dat 13 polige aansluiting van Fiat een caravan aansluiting heeft . met verloop stekker komt melding mist achterlicht . Daar er geen mistachterlicht op fietsen drager is. geldt overigs ook voor aanhanger zonder mist achterlicht.
dus gaarne type voor mist achterlicht op fietsen drager ( wordt dan wel ook een 13 polige stekker uitvoering.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over een mistachterlicht op een fietsdrager.

Aan een fietsdrager worden andere eisen gesteld dan aan een aanhanger. Het wordt gezien als last.

Want volgens artikel 5.18.7 Regeling voertuigen

e. indien de verlichting en retroreflectoren van het voertuig door de lastdrager of de goederen worden afgeschermd, moet de lastdrager aan de achterzijde zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers, die moeten zijn aangebracht op een afstand van niet meer dan 0,50 m vanaf het punt van de grootste breedte van het voertuig met inbegrip van de lastdrager.

Daarom is verlichting met een 7-polige stekker dus ook voldoende. En wanneer je in Nederland voldoet aan de uitrustingseisen mag je in het buitenland zo ook aan het verkeer deelnemen.

Uw probleem is echter dat uw auto een storing aan het mistachterlicht aangeeft. U zou kunnen overwegen een universele losse mistlamp te laten monteren maar die heeft u feitelijk helemaal niet nodig. Ik denk dat de oplossing ook geboden kan worden vanuit de auto. Dit soort signaleringen komen vaker voor waar auto gerelateerde aanpassingen voor beschikbaar zijn. Ik adviseer u uw dealer te vragen te informeren bij trekhaak bedradingsspecialist ECS, die juist voor de moderne autobedrading met verlichting controle systeem, een relatief simpele oplossing kan aanbieden.