Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

emissie service en benzineinjector cleaning

Vraag gesteld door Fiat op 22 september 2017

Is het nuttig/nodig om emissie service en benzine injector cleaning bij een onderhoudsbeurt toe te voegen ?
Ik rijd al heel lang auto's en heb niet eerder meegemaakt dat de garage dit als advies meegeeft bij een beurt. Ook nooit problemen gehad zonder deze service. Km stand ed maakt niet uit het wordt bij elke beurt ongeacht km stand geadviseerd. Staat ook niet in het onderhoudsschema dat bij de auto hoort.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het toedienen van injectiereiniger bij een onderhoudsbeurt door de garage.

Het gebruik van deze middelen kan effect hebben, maar dat is lastig te meten. Zeker als er geen klachten zijn is het de vraag of een reinigend additief aan de brandstof strikt noodzakelijk is.

Bij normaal, gemiddeld gebruik en volgens schema onderhouden zullen additieven geen groot merkbaar effect geven. Toch zijn er auto's die bekend staan om veel inwendige motorische vervuiling door deels het gebruik in lage toerengebieden en niet al te intensief gebruik. Bij bepaalde merken kom je additieven daarom vaker tegen op de onderhoudsfactuur en wordt premium brandstof ook preventief aanbevolen.

Dat geldt ook voor diesels die ook nog bij niet al te intensief gebruik weleens tegen hardnekkige inwendige vervuiling van het brandstofsysteem aanlopen. Dat lijkt tegenwoordig toch wat minder vaak voor te komen en werd in het verleden goedkope brandstof met te veel vocht als oorzaak aangewezen. De diesel met 7 procent toegevoegde biobrandstof en benzine met 5 pocent ethanol voldoen aan de Europese richtlijn voor brandstofkwaliteit en ook aan de door autofabrikanten gestelde kwaliteitsstandaarden.

Voor inwendige vervuiling aan motor of brandstofsysteem is wat mij betreft de getankte brandstof kwaliteit niet de oorzaak. Het is vaak een samenspel van motorkarakter en constructie in combinatie met het gebruik. Dan zie je nog weleens dat additieven, brandstofadvies en soms hele inwendige motorische schoonmaakbeurten noodzakelijk zijn om de motor fris te houden.