Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door jippie1 op 14 juni 2018

Ik heb in juni 2016 een Peugeot 3008 GT 1.6 THP 16V Automaat gekocht van bouwjaar 09-2010 en 93.000 km op de teller. In tegenstelling tot mijn ervaring met mijn eerdere 307 bleek ik olie te moeten bijvullen. Eerst 1 l. op de 8.000 km en inmiddels (en de teller staat op 122.000 km) 1 l. op nog geen 1.000 km. Het bedrijf waar de auto is gekocht en altijd in onderhoud is geweest, heeft mij medegedeeld, dat er een gereviseerde motor in moet voor een bedrag van € 8.300,-. Garantie en coulanceregeling zijn verstreken. Moet ik dit verlies (alleen) nemen of mag ik van dealer/importeur ook een bijdrage daarin verwachten? Wat is redelijk?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt in juni 2016 een Peugeot 3008 GT 1.6 THP 16V automaat uit 2010 gekocht met 93.000 km op de teller. De auto blijkt een hoog olieverbruiker te zijn. U moet namelijk 1 liter op de 1000 km bijvullen. De verkoper geeft aan dat er een gereviseerde motor in moet (kosten €8.300). U vraagt zich af of u dat moet betalen.

Wettelijke garantie
Indien een auto niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst, dan is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW). Het is duidelijk dat de auto ondeugdelijk is gelet op het extreem hoog olieverbruik. Factoren waarop de redelijke verwachting gebaseerd zijn, betreffen onder meer; de koopprijs, bouwjaar, kilometrage en de informatie van de verkoper.

Herstel door verkoper
Voor een beroep op conformiteit dient u terug te gaan naar uw leverancier (de verkoper). U dient deze in de gelegenheid te stellen het gebrek - binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor u - te herstellen. De kosten voor herstel zijn voor rekening van de verkoper (art 7:21 lid 2 BW).

Ontbinding koopovereenkomst
Wanneer de verkoper hieraan niet voldoet, of wanneer het gebrek telkens terugkeert, raad ik u aan de verkoper te sommeren het gebrek definitief te herstellen, bij gebreke waarvan u de reparatie elders laat uitvoeren op kosten van de verkoper, dan wel dat u over zal gaan tot ontbinding van de koopovereenkomst waarbij een gebruikersvergoeding kan gelden.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.