Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten regeleenheid stuurbekrachtiging

Vraag gesteld door tomben op 17 juli 2018

Onlangs ben ik vanuit parkeerpositie op een betonblok gereden dat buiten mijn zicht zat. Hierna lag de stuurbekrachtiging eraf. ANWB heeft er naar gekeken, maar kon het ook niet verklaren. De zekering deed het gewoon en er was weinig of geen zichtbare schade aan de buitenkant. Nu heeft de garage onderzocht en gaf aan dat er geen spanning zit op de regeleenheid van de stuurbekrachtiging. Het is voor mij nog niet duidelijk of de stuurpomp ook kapot is. De garage geeft nu aan dat ze pomp én elektronica nu vervangen hebben, waarbij kosten van complete systeem (regeleenheid en pomp), exclusief montage/uren en drukstang, alleen al op 600 euro incl BTW komen. Vraag:
- Is het logisch bijna het complete systeem te vervangen nav het probleem dat ik had met mijn stuurbekrachtiging?
- Zijn de kosten die worden genoemd realistisch? Elektrisch Hydraulische stuurpompen voor mijn auto (Volvo V70 D3 163pk) kom ik tegen rond de 300 euro incl btw! Kosten van regeleenheden zijn niet of nauwelijks op internet te vinden.

Hoop dat iemand mij kan helpen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft een vraag over problemen met de stuurbekrachtiging van uw Volvo V70 nadat u op een betonblok bent gereden.

U vraagt of het logisch is dat zowel de pomp als de regeleenheid vervangen is.

Als u op een betonblok rijdt zou je aan een mechanische schade denken. Blijkbaar is er een lichte mechanische schade geconstateerd maar het is niet duidelijk op welk onderdeel. De garage gaf aan dat er geen spanning op de regeleenheid zat. Ik zie niet hoe er spanning op de regeleenheid komt na het vervangen hiervan. Tevens zit de regeleenheid op een plek die niet geraakt kan zijn.

Blijft over de pomp of de bedrading.

U vindt een stuurpomp op internet voor rond de € 300,- . Onderdelen bij een garage (dealer) zijn altijd duurder dan internet aanbieders. Originele Volvo onderdelen zijn ook altijd nog eens duurder dan onderdelen op de vrije markt.

De aandacht zou dus moeten liggen op het achterhalen van wat er nu echt stuk was.