Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garagedeur ontwricht door andere bewoner en ik rijd schade

Vraag gesteld door Daan1972 op 19 februari 2018

Onlangs reed ik een garage van een appartementencomplex in, waarbij ik niet zag dat de deurpost rechts aan de zijkant ontwricht was en dus schade aan mijn eigen auto reed. Ipv 2.40was de breedte van de garage ineens 2.30. Een mevrouw voor mij had eerder die dag de garage ontwricht en een scharnier van de deur stak ineens 10 centimeter uit. Is de VVE aansprakelijk? Hadden zij een plicht om dit uitsteeksel duidelijk zichtbaar te maken? De secretaris van de VVE ergert de schade aan mijn auto te melden bij zijn verzekering.
Graag hoor ik van u.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Ergert is weigert***

Reactie van Michiel Claesen:

U heeft schade opgelopen aan uw auto bij het inrijden van de parkeergarage behorende bij het appartementencomplex. Deurpost van de toegang bleek ontwricht, waardoor een scharnier 10 cm naar binnen uitstak. U vraagt zich af of de VvE aansprakelijk is voor de scgade.

Schade
Een ieder draagt zijn eigen schade, totdat men kan bewijzen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.

Relevant is voorts in hoeverre de VvE op de hoogte was van de schade aan de deurpost, en of er afdoende gelegenheid is geweest voor de VvE om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Eigen schuld
Ook dient de vraag gesteld worden in hoeverre er ook niet sprake is van eigen schuld. In hoeverre was de uitstekende scharnier objectief gezien wel/niet waarneembaar? Ook speelt de breedte van uw auto een rol. Uitgaande van de gemiddelde afmeting van een personenauto (180 cm) zou - bij het gecentreerd inrijden van de parkeergarage - de schade niet ontstaan.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u oponze website.***

Reactie van Daan1972:

Vve was op de hoogte gebracht in de ochtend en heeft gemaild naar de bewoners van het pand (die mail heb ik later doorgestuurd gekregen, zodat ik kan aantonen dat de schade aan de deur niet door mij is ontstaan). Het gebeurde in de ochtend en ik reed erin de middag rond half twee tegenaan. Mijn auto is twee meter breed en de garage normaal 2.40, nu dus 2.30. Als je zo’n gat van een garage inrijdt, dan ben je niet bedacht op uitsteeksels aan die zijkant die er niet horen lijkt me toch?***

Reactie van Michiel Claesen:

Op zich heeft de VvE adequaat gehandeld door al de bewoners tijdig te informeren. Indien u bewoner bent van het complex, dan is de VvE tekort geschoten door u - in tegenstelling tot alm de bewoners - niet tijdig te informeren.

Om schade te kunnen verhalen dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen. Op onze website vindt u voorbeeldbrieven.

Mocht de claim worden afgewezen, schakel dan uw eventuele rechtsbijstand in.

Meer informatie over schade claimen vindt u op onze website.***

Reactie van Daan1972:

Ik was op vakantie in een van de appartementen. De secretaris van vve weigert mijn claim aan zijn verzekering door te geven.