Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op onze auto mogen geen sneeuwkettingen, hoe zit dat als het verplicht is?

Vraag gesteld door Madolo op 28 november 2018

Op onze auto mogen geen sneeuwkettingen, hoe zit dat als het verplicht is? We hebben sinds kort een Toyota C-HR met 18"velgen.
In de gebruikershandleiding staat dat daar geen sneeuwkettingen op mogen. De ruimte tussen de band en de wielkast is inderdaad heel beperkt. Hoe zit dat juridisch in sneeuwgebieden waar het verplicht of soms noodzakelijk is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U Toyota C-HR mag in combinatie met 18'' wielen niet met sneeuwkettingen rijden.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht aan boord te hebben maar wel verplicht te monteren wanneer het bekende bord langs de weg dat aangeeft. Voor auto's waarbij dat zoals in uw geval niet kan geldt géén uitzondering. Vandaar dat er vaak in combinatie met winterbanden gekozen wordt voor een banden/velgmaat waarmee de kettingen wél voldoende bewegingsvrijheid hebben.

Dat houdt dus in dat het enige alternatief is, om tóch sneeuwkettingen gemonteerd te krijgen wanneer de weersomstandigheden dat verplichten, te kiezen voor een andere set wielen. Van de huidige maat 225/50/18 zou u dan kunnen kiezen voor 215/60/17. Dat is wel een extra investering maar dat zou u ook kunnen beschouwen als een set winterwielen gedurende de winterperiode.

 


***

 

 

 

Reactie van Madolo:

 

 

Dit is inderdaad het enige alternatief. Helaas was dit niet bekend bij mijn dealer tot ik hen er na het lezen van de handleiding op attendeerde. De auto was al aangeschaft en de winterbanden waren toen al gemonteerd. Ik moet maar eens gaan praten hoe we dit oplossen.