Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten aan ingeruilde auto: wie draait daar voor op?

Vraag gesteld door Richard_M op 1 juni 2018

Ik heb vorige week een gebruikte auto (Toyota uit 2013) gekocht, en mijn huidige auto (Seat uit 2011) ingeruild. De ingeruilde auto heeft 205.000 op de teller staan. Nu belt de dealer mij dat de distributieriem bij 180.000 vervangen had moeten worden, en dat dat niet is gebeurd. Ik was hiervan niet op de hoogte en ook de garage waar de Seat in onderhoud was, heeft het over het hoofd gezien. De dealer waar ik de Toyota heb gekocht meldt dat de kosten voor vervanging van de distributieriem 500 euro bedragen. Voor wiens rekening zijn deze kosten en had de dealer niet de plicht om dit te onderzoeken voordat de koop gesloten werd? Hij heeft inzage gehad in het onderhoudsboekje en ook in de auto gereden.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft uw auto ingeruild. Nu komt de dealer bij u terug omdat kennelijk de distributieketting 25.000 km geleden vervangen had moeten worden. De kosten zijn 500 euro.

Als u uw auto inruilt moet u de dealer op de hoogte stellen van u bekende gebreken. De dealer moet vervolgens de auto onderzoeken. Doet hij dit niet, dan neemt de dealer een risico. Hij koopt immers van een particulier. De vraag is dus of u dit wist.

Kunt u aantonen dat u uw auto regelmatig heeft onderhouden? En u bent niet gewezen op de noodzaak om de riem te vervangen? In dat geval kunt u aangeven dat u niet wist dat de riem vervangen hoefde te worden. Als de garage kan aantonen dat u het wel wist dan kan de garage u aanspreken voor de kosten.

Meer informatie over inruilen van uw auto vindt u op onze website.***

Reactie van Maximiliaan0:

Annemieke, bedankt voor het antwoord. Ik heb hier ook wat aan gehad!***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Dank voor uw bericht. Fijn dat meer mensen zijn geholpen met een antwoord. Dat is ook de bedoeling van dit platform. Goed om te horen dat het ook zo werkt.***

Reactie van Richard_M:

Ik ben (als de steller van de vraag) ook geholpen met het antwoord; op basis daarvan heeft de dealer die mijn auto heeft ingeruild, de kosten van de vervanging van de distributieriem op zich genomen!