Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Klopt het dat de Maxi Cosi Pearl zonder Isofix base beter scoort op veiligheid, dan de Maxi Cosi met Isofix base?

Vraag gesteld door Autostoeltest op 19 november 2015

Volgens de autostoeltjes test 2015 scoort de Maxi Cosi Pearl zonder Isofix beter op veiligheid (++) dan hetzelfde stoeltje met Isofix base (+). Hetzelfde geldt voor het eerst geplaatste stoeltje in de categorie tot 1.5 jaar. Ook hier scoort hetzelfde stoeltje van Cybex beter zonder dan met Isofix standaard. Deze resultaten zijn zeer contra intuïtief. Ook uit het testrapport wordt niet duidelijk waarom het veilig is om deze stoeltjes vast te zetten met alleen een gordel dan met een Isofix base. Kunnen jullie hier wat extra uitleg bij geven?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

Testresultaten van de stoeltjes
Naar aanleiding van de autostoeltjestest van de ANWB vraagt u om meer uitleg over de afzonderlijke testresultaten van de stoeltjes. Meer informatie vindt u door in de resultatentabel op de ANWB-site op een afzonderlijke zitje te klikken. Er verschijnt vervolgens een nieuwe pagina met:

  • afbeelding van het stoeltje
  • korte beschrijving van zitje en testresultaten
  • bullet; info over montage van het stoeltje
  • plus- en minpunten
  • overzicht van de testscores per subonderdeel
  • video’s van frontale en zijdelingse botsing

Wanneer u van twee stoeltjes de plus en de minpunten met elkaar vergelijkt kunt u vaak al zien waar de verschillen zitten. Verder kunt u de testscores per subonderdeel met elkaar vergelijken, zodat u meer inzicht krijgt in hoe de scores op de hoofdtestonderdelen zijn ontstaan.

Veiligheid zijdelingse botsing
U noemt de Pearl, maar bedoelt volgens mij de Maxi-Cosi Pebble. Bij de Pebble ziet u dat de score in de frontale botsing gelijk is bij montage met isofix als bij montage met autogordel. Het verschil op het onderdeel ‘veiligheid’ wordt veroorzaakt door de score in de zijdelingse botsing. Bij montage met de autogordel is de kans op letsel ‘heel laag’ en bij montage met isofix is deze ‘laag’.

Gebruik
Bij het onderdeel ‘gebruik’ scoort de isofix bevestiging daarentegen weer beter dan de autogordel bevestiging. En een goede bevestiging is erg belangrijk voor goed presteren op veiligheid. Het totale testresultaat van de Pebble is bij montage met Isofix en autogordel uiteindelijk gelijk.

Veiligheid frontale botsing
Bij de Cybex Cloud Q een soortgelijk verhaal. Hier scoort de Cloud Q met isofix bevestiging iets minder goed in de frontale botsing dan bevestigd met de gordel. De verschillen zijn niet groot en gebruik van isofix is dus niet per definitie beter.

Om tot het eindresultaat te komen vindt er een weging plaats van de afzonderlijke scores op de test-(sub)onderdelen. Zie hiervoor onze pagina over autostoeltjes testen.