Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Druk in de buikstreek tijdens frontale botsing bij kinderstoeltjes met vanglichaam/ vangtafel

Vraag gesteld door Ranwb op 23 juni 2016

Ik bekijk de autostoeltjes test van de ANWB en zie dat enkele modellen met een vanglichaam goed scoren.

Na het zien van wat crash-test video's vraag ik mij nu af of er tijdens de test ook rekening wordt gehouden met de druk in de buikstreek tijdens een frontale botsing als men een vanglichaam gebruikt.

Is hier wat meer over bekend? (vanglichaam vs 5-punts gordel).

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Ik heb uw vraag uitgezet bij onze specialist op dit gebied, u krijgt zo snel mogelijk antwoord.***

Reactie van Paul Engel:

Uw vraag betreft autostoeltjes die in de rijrichting gemonteerd zijn. In de frontale botsing wordt de peuter tegengehouden door een vanglichaam in plaats van gordeltjes. Bij gebruik van gordeltjes zal de belasting op het kind zich concentreren rond hoofd en nek. Bij gebruik van een vanglichaam zal de belasting zich meer verplaatsen richting de buikstreek.

De testdummy die we nu gebruiken bij de frontale botsing is uitgerust met een sensor in de buikstreek. Tijdens de botsproef meet deze de belasting op het kind. Wordt de druk in de buikstreek te hoog dan vindt afwaardering plaats op dit onderdeel. De zitjes met vanglichaam die nu getest zijn scoren niet hoger dan een voldoende in de frontale botsing.***

Reactie van Ranwb:

Beste Paul Engel,

Bedoelt u met "nu getest zijn" de resultaten die staan op de pagina autostoeltjes test 2015-2016?

https://www.anwb.nl/auto/tests/autostoeltjes?ref=menu***

Reactie van Paul Engel:

De dummy die de krachten in de buikstreek meet is nieuw ontwikkeld en in 2015 geïntroduceerd in de ANWB autostoeltjes test. In 2015 hebben we de testprocedure aan de laatste stand der techniek aangepast. Deze nieuwe dummy was hiervan een onderdeel. Het betreft inderdaad de autostoeltjestests 2015-2016.***

Reactie van Ranwb:

Beste Paul Engel,

In uw eerste antwoord geeft u aan "De zitjes met vanglichaam die nu getest zijn scoren niet hoger dan een voldoende in de frontale botsing."

Nu viel mijn oog op de Joie Trillo Shield, die ook een vanglichaam heeft, maar in de testscore voor frontale botsing wel + (goed) scoort.

http://www.anwb.nl/auto/tests/autostoeltjes/testresultaten-2015/joie-trillo-shield

Door uw eerste opmerking twijfel ik of de score wel correct is, of is de Joie Trillo Shield een uitzondering?***

Reactie van Paul Engel:

Heel opmerkzaam van u. De Joie Trillo Shield is inderdaad een uitzondering en scoort 'goed' in de frontale botsing. Ik had de resultaten van dit stoeltje met vanglichaam over het hoofd gezien.***

Reactie van Susannejdg:

Beste Paul Engel,

Nu twijfel ik ook door het antwoord wat u hierboven heeft gegeven.
Wij denken er aan om de CYBEX Juno 2-Fix (Isofix) aan te schaffen. Deze hebben jullie getest en heeft 5 sterren gekregen. Veiligheid bij frontale botsing scoort een +( goed).
Klopt dit dan wel? En is dit nog een goede keuze?

Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,