Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Carrosseriekit barst waardoor regenwater auto inkomt

Vraag gesteld door T Kronenburg op 20 februari 2018

Ik heb mijn Ford Focus Wagon in 2010 nieuw gekocht. Sinds ongeveer 2 weken geleden komt regenwater de bagageruimte binnen door een gaatje in de carrosserie, die ik zelf ontdekt heb. Ik heb ook nog een groter gaatje ontdekt, maar daardoor lijkt geen water de auto in te komen op dit moment. De gaatjes bevinden zicht in het plaatwerk aan de bovenkant van de bagageopening, en zijn bedekt door de bagageklep wanneer de bagageklep gesloten is. De Ford dealer waar ik de auto gekocht heb zegt dat dit wordt veroorzaakt wordt door de carrosseriekit die niet goed meer is op deze plekken. Dezelfde Ford dealer en Ford Nederland zeggen allebei het barsten van carrosseriekit kan gebeuren en dat dit niet onder de carrosseriegarantie (van 12 jaar) valt en zeggen ook dat de kosten (door dealer geschat op €200) voor het herstellen geheel voor rekening is van de klant/eigenaar van de auto. Het kleine beetje text in het garantie-en onderhoudsboekje geeft inderdaad niet in de letterlijke zin aan dat deze gaatjes onder de carrosseriegarantie vallen. Wat is een redelijke termijn voor de levensduur van de carrosseriekit ? Wat is normaal ? Persoonlijk zeg ik dat het slecht worden van de kit na ruim 7 jaar veel te vroeg is. Aangezien al het onderhoud door dezelfde Ford dealer gedaan en de jaarlijkse carrosserie controle steeds "met succes voltooid is", de relatief jonge leefttijd van de auto wat betreft carrosserie, vind ik het redelijk als de Ford dealer op zijn minst 50% van de kosten voor het herstellen van de carrosseriekit op zich neemt. Welke argumenten zou ik nog verder kunnen aandragen? Kunt u advies geven in wat de Ford dealer redelijkerwijs zou moeten vergoeden ? Alvast Bedankt.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Bij uw Ford uit 2010 is de carrosseriekit bij de achterklep verouderd en gescheurd waardoor waterlekkage is ontstaan.

Omdat kit-naden onder invloed van buitenlucht, licht en beweging zijn is er niet duidelijk een termijn voor te geven hoe lang kit flexibel moet blijven.

Ik heb nog voor u geïnformeerd bij 3M, een grote fabrikant van carrosseriekit, of zij garantie geven tegen uitdrogen maar dat blijkt niet het geval.

Ford Nederland en de dealer vinden dat dit niet onder de garantie valt.

Buiten de garantie zou u nog een beroep kunnen doen op de zogenaamde wettelijke garantie. De leverancier van de auto aansprakelijk stellen op basis van (non-) conformiteit kan altijd, niet geschoten is altijd mis.

Op onze website vindt u een stappenplan klachten na aankoop.