Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoruiten bekrast na wassen door garage. Hoe schade verhalen?

Vraag gesteld door Tamaarke op 24 maart 2017

Vandaag hebben we ster in de voorruit laten repareren door Carglass (filiaal Atoomweg Utrecht). Carglass heeft vervolgens (uit eigen beweging) de andere ramen gewassen. Bij thuiskomst geconstateerd dat alle andere ramen ineens bekrast zijn. Dit was voor de reparatie van de ster niet het geval. Dit is ook bevestigd door degene die de reparatie heeft gedaan. We hebben gebeld en zijn terug gegaan om de schade te laten zien. Carglass stelt nu dat de schade moet zijn ontstaan door het gebruik van een ijskrabber. We zijn weg gestuurd met de mededeling dat de klantenservice nog contact opneemt. Wat kunnen wij doen om de schade (waarschijnlijk vervanging van alle ruiten , m.u.v. de voorruit) vergoed te krijgen?
Wij zijn alleen WA-verzekerd.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u een sterretje in de voorruit van uw auto laten herstellen door Carglass. Vervolgens heeft Carglass eigener beweging al de overige ruiten schoongemaakt, hierbij zou schade (krassen) zijn ontstaan aan de ruiten. U vraagt zich af hoe te handelen om de schade vergoed te krijgen.

Uitgangspunt bij schade; een ieder draagt zijn eigen schade totdat men kan aantonen dat een ander hier verantwoordelijk voor is.

U kunt in ieder geval aantonen dat u de auto zonder de krassen heeft gebracht bij Carglass. De reparateur van Carglass heeft dit immers bevestigd. Vraag is nu of de krassen zijn veroorzaakt bij het schoonmaken van de ruiten, of dat dit mogelijk door vandalen is veroorzaakt, tussen het moment van afleveren de auto door Carglass en het moment van constatering van de schade.

Herstel schade
Of herstel van de beschadigde ruiten mogelijk is, hangt af van de diepte van de krassen. Indien herstel niet mogelijk blijkt, dan resteert vervangen van de ruiten of de krassen laten voor wat ze zijn.

APK eisen
Krassen in zij- en achterruiten is géén afkeurpunt voor de APK. Zolang de ruiten maar voor minimaal 55% lichtdoorlatend zijn. Voor achterruit geldt deze vereiste overigens niet, mits uw auto een linker als een rechter buitenspiegel heeft.

Meer informatie over schade claimen vindt u op onze website.