Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de beste toegestane manier van airco reinigen?

Vraag gesteld door Jan H. B op 26 juli 2016

Al enkele jaren is het reinigen van de airco met bepaalde pesticiden niet meer toegestaan in Nederland. Daardoor is het lastig om een bedrijf te vinden dat de airco goed kan reinigen (zodanig dat alle micro-organismen in het systeem, vooral op de filter/droger, gedood worden). De reiniging met spuitbusjes (die ook gebruikt worden bij een airco-fris-beurt bij een garage of snelfitter) doden niet de veroorzakers van de muffe luchtjes.

Op het web lees ik dat ik niet de enige ben die hiermee zit. Verschillende anderen hebben ook al meegemaakt dat de airco-fris beurt niet bracht wat er verwacht was. De oplossing die her en der dan gegeven wordt is: laat 'm in het buitenland reinigen of gebruik zelf reinigers die hier niet (meer) zijn toegestaan. Daar voel ik niets voor. Nu lees ik over verschillende voor mij 3 nieuwe manieren van reinigen: een met een middel op basis van probiotica, ultrasoon reinigen en het reinigen met ozon. Wat is een beproefde reinigingstechniek?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Dus zet ik het liefst 10 minuten voor aankomst de airco uit en vervang ik jaarlijks het pollenfilter en reinig ik de ruimte van het filter.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de beste toegestane manier is om een airco verdamper te reinigen.

Veel middelen die vroeger gebruikt werden zijn inmiddels verboden.

ANWB heeft geen onderzoek gedaan naar de werking van de verschillende manieren van reinigen. Het probleem lijkt zich steeds minder voor te doen , mogelijk door de opkomst van de geregelde airco en de bewustwording de airco voor aankomst op de bestemming uit te zetten.

Ultrasoon in combinatie met een reinigingsmiddel zou de manier zijn waar ik het meeste vertrouwen in heb. Ga voor het reinigen van de airco naar een airco specialist en laat u tevoren informeren over wat u mag verwachten van de behandeling.