Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor de 2x het zelfde probleem met een nieuwe Dacia Duster. De Kettingspanner functioneert niet goed.

Vraag gesteld door Botke op 30 januari 2017

Ik heb september 2015 een nieuwe Dacia Duster Prestige 1.2 gekocht. Reed prima, voldeed aan onze wensen. Na een tijdje een vreemd geluid aan de auto. Het bleek dat de kettingspanner niet goed functioneerde. Dealer heeft dit gerepareerd. Dit was een omvangrijke reparatie. Motor en vooras moesten gedemonteerd worden. Na enkele maanden doen dezelfde klachten zich weer voor. De importeur wil dit repareren (het is garantie) en is bereid 1 jaar extra garantie te geven. Ik heb zo langzamerhand geen vertrouwen er meer in. Het betreft hier een splinter nieuwe auto. Ik vraag mij af of dit weer goed komt en ik voor een dergelijke dure reparatie kom te staan net buiten de garantie. Mijn vragen:
Kent u dit probleem bij deze motor welke ook gemonteerd schijnt te worden in diverse Renault modellen?
Kan dit probleem weer terug komen?
Kunt u mij hierin adviseren?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft problemen met de kettingspanner van uw Dacia Duster 1.2 TCI en vraagt of dit een vaker voorkomend probleem is en of het terug kan komen.

De 1.2 TCE motor die in uw auto zit is inderdaad een Renault motor die in vele Renault modellen geleverd wordt.

Problemen met de distributieketting of spanner zijn bij ons niet bekend. De dealer gaat het probleem oplossen en Dacia geeft een jaar extra garantie op de motor. Ik ga er vanuit dat elke reparatie in het autodossier wordt vastgelegd op datum en kilometerstand zodat, als het probleem terugkomt, vaststaat dat het probleem reeds binnen de garantieperiode aanwezig was.

Aangezien wij het probleem niet kennen en dus niet weten wat het probleem precies veroorzaakt kan ik ook niet zeggen of het mogelijk weer terugkomt.

Als het probleem zich een derde keer voordoet mag u verwachten dat er een definitieve oplossing gekozen wordt zoals bijvoorbeeld een nieuwe motor.***

Reactie van Botke:

Inmiddels zijn we in augustus 2018 en ik heb weer het zelfde probleem. De kettingspanner werkt onvoldoende. Renault/Dacia wil de kettingspanner vervangen binnen de garantie. Ik vraag mij af of dit voldoende is. Ik heb aangegeven dat ik daar niet direct in heb dat het een duurzame oplossing is. Jullie suggestie om de motor te vervangen vonden zij onzin omdat het niet te maken heeft met de aandrijving. Wat kunt u mij adviseren?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

De kettingspanner werkt weer onvoldoende dus het probleem zit blijkbaar niet in de kettingspanner. Onderzocht zal moeten worden wat de oorzaak is dat de kettingspanner onvoldoende werkt. Mogelijk is er niet voldoende olie aanvoer om de spanner op spanning te houden.
Alleen de kettingspanner vervangen is mogelijk ook niet voldoende. Als de ketting is uitgerekt zal ook de ketting en de tandwielen vervangen moeten worden en mogelijk de geleiders. Als Dacia/Renault deze reparatie doet binnen de garantie ga ik er vanuit dat er ook nu verlengde garantie op de distributie wordt gegeven.

Mochten er later toch problemen ontstaan kunt u altijd nog aanspraak maken op de wettelijke garantie.***

Reactie van andremaria:

Hallo, heb waarschijnlijk hetzelfde probleem.
Heb een dacia duster van dec 2014 en daar is op 13 september 2017 een nieuwe distributieketting gemonteerd.
Nu bijna een jaar later hoor ik weer hetzelfde geluid/ ratelend geluid onderin de motor /
Ben naar de garage gereden voor het te testen doch toen was de motor warm.
Je hoort het n.l het best als de motor nog koud is .
Weer een afspraak gemaakt en getest met koude motor / geluid nu wel hoorbaar doch monteur wil dit geluid opnemen en doorsturen naar renault en die beslissen wat er moet gebeuren !?
Een distributieketting die na 3 jaar stuk gaat en vervolgens nu na 1 jaar weer problemen geeft !!
Graag reactie of hier verder nog meer mensen problemen mee hebben gehad.