Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aircoproblemen Ford S-Max

Vraag gesteld door Spritz op 22 april 2016

Hallo,

Onderweg naar mijn werk heb airco aangezet, terwijl ik 100km/u reed op de snelweg.
Er kwam kort na het inschakelen een pluim (blauwe) rook achter mijn auto, waarop ik de a/c heb uitgezet. Daarna kwam er een indringende brandlucht de auto in.
Kort daarna was ik (gelukkig) op mijn bestemming.
De laatste tijd maakte mijn airco al meer lawaai dan normaal maar werd mij verteld door de garage dat de airco normaal functioneerde.

Nu vermoed ik dat de compressor is vastgelopen en dat, omdat de airco op dat moment ingeschakeld was, deze vaststond terwijl de multiriem er over heen draaide. (de s-max is voorzien van een nokkenasketting en een multiriem, bij mijn weten)

Aangezien ik graag weer naar huis wil rijden vanaf mijn werk is de vraag of het niet aanzetten van de airco (en eventueel het verwijderen van de zekering van de airco) voldoende is om te voorkomen dat de multiriem kapot gaat en ik daarmee verdere schade kan voorkomen.....

Ik lees bij vele aircospecialisten dat in de meeste gevallen er gewoon doorgereden kan worden.....

Weten jullie hier meer over of moet er voor de zekerheid een wegenwachter bij komen om e.e.a. te bekijken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een vermoedelijk airco defect.

Dat lijkt me inderdaad aannemelijk, zéker omdat er al een vermoedelijk vooraankondigend bijgeluid hoorbaar was. Voor de zekerheid ga ik aan de Wegenwacht collega's voorleggen of het vermijden van de airco voldoende is om toch verantwoord te kunnen blijven rijden. Ik hoop spoedig het verlossende antwoord te hebben.***

Reactie van Jos van der Drift:

De Wegenwacht meldt dat wanneer lager/koppeling van de pomp het defect is het niet inschakelen van de airco feitelijk niet uitmaakt. Wanneer de vrijloop echter goed werkt en het probleem pas ontstaat bij een ingeschakelde airco, kunt u zo wel gewoon rijden.