Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschillende maat wielen voor/achter

Vraag gesteld door Marc Tettero op 25 april 2017

Mijn Toyota Previa 2002 (voorwielaandrijving) zou er een stuk beter uitzien als ik achter een maatje grotere wielen zou monteren. Mag dit en heeft het consequenties voor het rijgedrag?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over monteren van grotere velgen op de achteras van uw Toyota Previa.

Verboden is het in ieder geval niet. Let wel op de afrolomtrek van de te monteren achterbanden. Wij adviseren een omtrek die niet meer afwijkt dan 2% ten opzichte van de originele maat.

Het weggedrag zal bij een velgmaatje groter en gelijkblijvende omtrek niet noemenswaardig verschillen. Zijn de nieuwe achtervelgen en banden veel breder, dan kan het in kritieke situaties wel invloed hebben.

De auto zal op een droge weg meer onderstuurd reageren (neiging om de bocht ruimer te nemen dan ingestuurd) en bij nat of glad wegdek zal de grip achter kunnen afnemen, wat zorgt voor een grotere neiging tot overstuur (uitbreken). Misschien krijgt u in de praktijk niet te maken met deze eventuele bijverschijnselen, het is toch een wezenlijke verandering van de auto.

Wanneer er grotere velgen (met bredere banden) worden gewenst adviseer ik om dat rondom te doen, zodat de balans tussen voor en achter zoveel mogelijk blijft zoals die is ontworpen.