Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

cupping banden

Vraag gesteld door Roelofhenk op 10 juli 2017

Mijn Audi A4 avant 3.2 automaat quatro heeft vredestein banden en maakt lawaai. Blijkt dat achterbanden met ca. 15000km en de voorbanden met ca. 5000km slim last te hebben van cupping en wel aan de buitenkant van de band. Volgens bandenleverancier is dit een veel voorkomend probleem bij audi. Zou graag horen of dit bij ANWB bekend is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de gecupte banden van uw Audi Avant Quattro.

Gecupte banden is wel een bekend fenomeen maar niet in het bijzonder voor deze auto. U omschrijft wel een onregelmatige slijtage van het profiel aan de buitenzijde. En vóór kennelijk meer dan achter.

In de meeste gevallen zijn het met name de achterbanden die het eerst in aanmerking komen voor cuppen en bijkomende afrolgeluiden. Daarom neig ik toch eerst de wielstanden te laten checken door een professionele uitlijner. Dat is bij deze vierwiel aangedreven versie ook wat specialistischer en kan ook van invloed zijn op het weggedrag. In ieder geval lijkt de omschreven slijtage toch óók een signaal voor een minder stabiel wegcontact en is een controle op de wielstanden noodzakelijk om eventueel het onderstel als boosdoener te kunnen uitsluiten.