Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo V70 Automaat of Handgeschakeld kopen ivm caravan gebruik?

Vraag gesteld door Peters A op 25 januari 2015

Wij gaan een andere auto kopen. Wij hebben nu een Volvo v70 2.4d (handgeschakeld) van bouwjaar 2004.

We hebben de Volvo v70 2.4 D5 163 of 185 pk (automaat geartronic) bouwjaar 2007 in het vizier. Wij twijfelen aan het kopen van een automaat. Op de caravantrekker verschillende geluiden te lezen (voors en tegens) over een auto met een automaat voor het trekken van de caravan.

Kortom is het verstandig om een automaat te kopen of beter een handgeschakelde? Wij hebben een Dethleffs 490 TK caravan met een maximaal beladen gewicht van 1350 kg.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volvo geeft voor de betreffende automaat uitvoeringen een toelaatbaar aanhangwagen gewicht op van respectievelijk 1800 kg en 2000 kg. Met een caravan gewicht van 1350 kg zit u daar dus ruimschoots onder. Uiteindelijk is het opgegeven maximale aanhangwagen gewicht óók gericht op wat technisch verantwoord is. Wat mij betreft beschikken beide motoren over zeer goede trekeigenschappen, zowel vanuit een rijdende als een stilstaande situatie. Natuurlijk heeft een automaat in het algemeen een minder betrouwbare status dan een handbak. Maar deze combinatie auto, automaat en caravangewicht is wat mij betreft een verantwoorde keuze. Overigens kunt u onder zware omstandigheden de automaat ook nog handmatig te bedienen.